Búdy Mutěnice z. s. se sídlem v Mutěnicích, Vinařská 362 IČ: 22730559

 

Poznávací zájezd do vinařské oblasti Burgenland, Rakousko

Výbor spolku Búdy Mutěnice z. s. dne 22.2.2018 odsouhlasil odborný poznávací zájezd do SRN. Zájezdu ve dnech 26.4. až 28.4 2018 se zúčastnilo 13 členů spolku. Účelem čtyřdenního zájezdu do několika vinařství vinařské oblasti Burgenland bylo poznat způsoby pěstování vinné révy, ochrany vinic proti škůdcům a nemocem, technologie výroby vín a pěstované odrůdy v Rakousku v této oblasti.

Dějiny:

Burgenland (nepřeložitelné), Hradsko, je tvořen územím, které od středověku až do 20. století patřilo k Uhrám, a je tak jedinou částí Rakouska, která nikdy nebyla součástí Svaté říše římské, Rakouského arcivévodství ani Předlitavska. Hranice Burgenlandu se zbytkem Rakouska odpovídá právě někdejší rakousko-uherské hranici.

Toto převážně (tehdy 74 %) Němci osídlené území připadlo Rakousku teprve po první světové válce v rámci Pařížských dohod, roku 1921.

 

Cesta:

1. den 26.4 2018 Odjezd z Mutěnic byl 26.4.2018 v 7 hod.

Do prvního vinařství Dietrich ve vinařském městečku Petronell-Carnuntum jsme přijeli v 10 hodin. Vinařství Dietrich, Petronell-Carnuntum, je malé rodinné vinařství (cca 5 ha).

Odrůdy: Velt. zelené, Burg. bílé, Ryzl. vlašský, Sauvignon Blanc, Frankovka, Zweigelt, Blauburger, Merlot.

Po 14 hod. jsme absolvovali exkurzi s odbornou degustací ve vinařství Hillinger Jois, velké moderní bio vinařství hospodaří na svých 55 ha a 3 ha smluvních, výnosy 5 až 7000 kg/ha. Expedují milion lahví ročně, 60% červených, 35 % bílých a 5 % sladkých vín odrůdy: Zweigelt, Frankovka, Vavřinecké, Velt. zelené, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.

K večeru jsme dojeli do místa našeho ubytování – vinařství a pension Schindler Mörbisch. Hlavní odrůdy vína: Chardonnay, Žlutý Muškát, Velt. zelené, Neuburger, Sauvignon Blanc, Ryzlink vlašský, Frankovka, Syrah, Zweigelt.

2. den 27.4 2018 Dopoledne jsme navštívili vinařství ve vesničce Jois vinařství Haider. Vinařství hospodaří na 8 ha vinic, redukovaná sklizeň hroznů na 5000 l z hektaru, 15 % hroznů prodá. Vyrábí 40000 lahví ročně odrůd: Vavřinecké, Zweigelt, Frankovka, Merlot, Cab. Sauvignon, Merlot, Žlutý Muškát, Sauvignon Blanc, Burg. bílé, Ryzl. vlašský, Ryzlink rýnský, Neuburger.

Po obědě jsme navštívili vinařství Kollwentz, Großhöflein. Větší moderní vinařství 25 ha vinic. Odrůdy: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Zweigelt.

Do posledního třetího vinařství jsme dojeli po 17hod. Dombi-Weiss, Podersdorf am See. Malé rodinné vinařství s penzionem, 5 ha vinohradu.

Odrůdy: Rivaner (Müller-Thurgau), Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Pinot Blanc, Chardonnay, Zweigelt, Frankovka, Vavřinecké, Merlot.

 

3. den 28.4 2018 Třetí den našeho odborného zájezdu jsme dopoledne navštívili vinařství Umathum, Frauenkirchen. Velké moderní vinařství, 70 ha vinohradu.

Odrůdy: Ryzlink vlašský, Sauvignon Blanc, Rulandské šedé, Tramín bílý a červený, Zweigelt, Vavřinecké, Frankovka

Byla to zajímavá prohlídka provozu s odborným výkladem, zakončená perfektně vedenou degustací.

Po 12 hodině jsme se vydali na cestu zpátky do ČR.

Dopravu zajistila Cestovní kancelář KM TRAVEL – Dolní Valy 3739/4, 695 01 Hodonín s mikrobusem pro 16 osob.

 

Shrnutí:

1. Všechna navštívená vinařství mají vinice vzdálené do 5 km od vinařství. Většina vinic se nachází na poměrně rovinatých pozemcích kolem Neusidelského jezera, které vinicím vytváří specifické mikroklima.

Půda v místních vinicích je často kamenitá s vyšším obsahem vápníku, který následně vínům dodává požadovanou mineralitu.

Ve vinicích jsme viděli jednak rýnsko hesenské s jedním tažněm a také dříve hojně používané Mosserovo vedené s jedním kordonem a krátkými čípky.

2. Hlavní pěstované odrůdy – červené: Zweigelt, Frankovka, Vavřinecké, PinotNoir, Cabernet Sauvignon, Merlot

bílé: Velt. zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay, SauvignonBlanc, Ryzlink vlašský a Muškát žlutý.

3. Produkují pouze suchá vína (vyjma kategorií od výběru výš), často s nižším obsahem alkoholu většinou kolem 11,5% a dostatečným množstvím kyselin. Vína obvykle nezatřiďují do přívlastkových kvalit, ale uvádí je do oběhu jako vína jakostní nebo zemská.

4. Bílá vína se připravuji většinou v nerez tancích nebo zrají ve větších dubových sudech a menší část vín, zejména burgundské odrůdy zrají v sudech barrique.

Červená vína ve velkých dubových sudech a klasických barikových sudech.

5. Většina vín je plněna do lahví Bordó, až 95% je se šroubovacím uzávěrem.

6. Hrozny sklízejí všichni ručně, aby dosáhli co největší kvality vína.

7. Ceny vín jsou v rozmezí od 5 euro do 50 euro za láhev 0,75 litru.

8. Vinařství, která jsme navštívili, byla různého typu, od malých rodinných, která kromě vinic pěstují také polní plodiny nebo provozují rodinný penzion. Dále nová moderní vinařství postavená na „zelené louce“ s prvky moderní architektury a s nejmodernější vinařskou technologií, prosklenými degustačními místnostmi a zázemím pro turisty. Většinu rodinných vinařství budovalo několik generací vinařů postupně, až vyrostla ve stálice na rakouském vinařském trhu.

Mutěnice 28.5.2018

Zpracoval:

Ing. Josef Nováček, ve spolupráci s ing. Petrem Mokrušou a Josefem Čermákem