Búdy Mutěnice z. s. se sídlem v Mutěnicích, Vinařská 362 IČ: 22730559

Cestovní  zpráva

z odborného poznávacího zájezdu po vinařské oblasti Wachau, Rakousko.

Členská schůze spolku Búdy Mutěnice z. s. dne 26.4.2017 odsouhlasila odborný poznávací zájezd do Rakouska. Zájezdu ve dnech 29.5. až 31.5 2017 se zúčastnilo 11 členů spolku. Účelem třídenního zájezdu do několika vinařství vinařské oblasti Wachau v Rakousku bylo poznat technologie výroby vín, seznámit se s místními víny, jejich kategorizací, s úrovní prezentace vín, marketingem vín a navštívit vinařské provozy.

29.5.2017 v 7 hodin jsme odjeli z Mutěnic, dopravu zajistila mikrobusem WV pro 16 osob CK TVARBET MORAVIA a.s. Hodonín, divize KM TRAVEL, CK Kontakt Moravia, Dolní Valy 4, 695 01 Hodonín. Cesta asi 400 km, tam i zpět, (sazba 18 Kč/km ), čekací doba řidiče 180 Kč/hodinu.

Po příjezdu do oblasti v 10 hod jsme absolvovali prohlídku vinařství Knoll Dürnstein s odborným výkladem a degustací.

Pěstované odrůdy: 90 % Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, 10% Ch, MT, PN.

Ve 14.00 hod. následovalo vinařství Sigl Rossatz, 6,5 ha vinic VZ, RR, ŽM, ZW, CS.,

a v 16.00 hod. vinařství Stierschneider, Weißenkirchen, produkce 100.000 lahví/rok, RR, VZ, Sauvignon blanc, Ch, ZW, Syrah.

30.5.2017 jsme navštívili:

v 10.00 hod. vinařství Josef JAMEK, Joching, pěstované odrůdy: RR, VZ, SG, RB, ZW, PN.

Ve 14.00 hod. vinařství Karl HOLZAPFEL Weißenkirchen, 14 ha vinic, pěstované odrůdy VZ, RR, ZW Rosé, RB.

V16.00 hod. vinařství Schneeweiß, Weißenkirchen, 5 ha vinic, produkce 25 000 lahví, VZ, RR, Rb, Sauvignon Blanc.

31.5.2017

Třetí den našeho odborného zájezdu jsme dopoledne navštívili v 10.00 hod. sdružení vinařů Domäne Wachau Dürnstein, první známá písemná zmínka o víně v Dürnstein a Wachau je již z roku 1137, majitelé byli i Habsburkové.

Vinařské družstvo sdružuje 250 vinařů z oblasti Wachau na rozloze 420 ha, to je cca 30% z celkového počtu vinic Wachau. Produkce družstva je 2 mil. Lahví ročně. Odrůdy – VZ 53%, RR 22%, MT, PB, Ch, Nb, Muskateller 1%, ZW, PN. S mladou vinařkou jsme si prohlédli rozsáhlé sklepní hospodářství. Následovala malá degustace jejich vín.

Dürnsteiner kočky skok je název pro malé, velmi strmé vinice družstva.

Ve 13.00 hod proběhla návštěva turistického centra Loisium v Langenlois, prohlídka historického sklepa a jiných prostor v tomto komplexu, návštěva vinotéky, kde jsou prezentována vína z celé oblasti s možností ochutnání.

Ubytování jsme měli zajištěno v hotelu Pfeffel Durnstein ve dvoulůžkových pokojích.

Prostory hotelu jsme využili k odborným diskusím o víně a vinicích oblasti Wachau.

Wachau, je úzké údolí kolem Dunaje, mezi městy Melk a Krems. Víno z Wachau se proslavilo díky svým Rieslingům a oblast se stala zřejmě nejslavnější rakouskou vinařskou oblastí. Terasovité vinice po obou stranách Dunaje se žulovým podložím vytváří pro vína z Wachau ideální podmínky, zejména pro Veltlínské zelené. Na 1 350 ha, částečně rozložených na příkrých terasovitých svazích, se pěstuje především Veltlín zelený a Ryzlink rýnský. Kategorie Steinfeder, Federspiel a Smaragd vyjadřují přírodní charakter vín z Wachau. Chladné větry z waldviertelské vrchoviny propůjčují zdejším vínům v souhře s působením teplotní regulace od modrého Dunaje silné kořenité tóny a eleganci, panonské proudy z jihu jim dávají sílu a plnost.

Vína Wachau mají jedinečný klasifikační systém:

Steinfeder – výraz pro jemnou trávu z kamenitých vinohradů, která je v lidové mluvě označována jako Steinfeder. Steinfeder je nejlehčí z kvalitních vín Wachau s maximálně 11,5% obj. alkoholu, hrozny mají cukernatost 15-17 ° KMW. Steinfeder vína se vyznačují svěží a lehce ovocnou chutí.

Federspiel – vyrobeno z hroznů nejméně 17 ° KMW a obsahem alkoholu mezi 11,5-12,5%. Název má historické kořeny ve středověku v oboru sokolnictví, které bylo v této oblasti velmi rozšířené a oblíbené. Jedná se o ušlechtilý způsob lovu pomocí dravých ptáků, kteří se vraceli na místo svého vzletu.

Smaragd

Nejvzácnější vína, která musí obsahovat nejméně 12,5% alkoholu, musí dosahovat minimálně 18,5 ° KMW. Maximální obsah zbytkového cukru pro tato vína je 9 g / l. Zralý Smaragd je obsahově plné a přesto plnokrevné víno s komplexní hrou aroma a velkým potenciálem, nechávají se přírodně zcela dokvasit.

Tato vína vyrůstají na štěrkovitých kamenných terasách nad Dunajem, kde se za krásných slunečných dnů vedle vinné révy vyhřívají smaragdově zelené ještěrky.

Shrnutí:

  1. Celkem jsme navštívili 7 vinařství a 1 turistické centrum.

  1. Seznámili jsme se základním členěním místních vín na Steifeder, Federspil a Smaragd, které je zároveň skvělým marketingovým nástrojem požívaným při prodeji a propagaci místních vín

  1. Při návštěvách vinařských provozů jsme zjistili, že při přípravě vín se hojně používají mimo nerezových nádob také velké nevypalované sudy v objemech 10 hl až 60 hl.

  1. Někteří vinaři dokonce upřednostňují kvašení moštu přímo v sudech a následné zrání na jemných kalech bez betonáže.

  1. Vinařské prostory jsou obvykle moderní provozy s přísnou hygienou, perfektním technologickým zázemím, lahvovacími a skladovacími prostory, které navazují na původní historické sklepy.

  2. Velmi působivé jsou také čisté degustační prostory s působivou dekorací, spoustou fotek místních vinic, řeky Dunaje, okolních teras a propagačních materiálu plných informací o vínech, vinařství, restauracích, hotelech a okolí.

  1. Základními odrůdami jsou Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, které se zda pěstují z 80%, zbylých 20% tvoří Rulandské bílé, Sauvignon, Muller Thurgau, okrajově Neuburské, Zweigeltrebe a Pinot Noir.

  1. Přibližně 50% vín se prodává v Rakousku a 50% jde na export.

  1. Ceny vín začínají na 8 EUR za lahev za láhev 0,7 litru a končí na 45 EUR za lahev vína Smaragd.

  1. Většina vín je plněna do lahví typ schlegel – specialita oblasti Wachau, korkové uzávěry z přírodního korku (Smaragd), který je alespoň 49 mm dlouhý a značený datem vinobraní. Od roku 2007 jsou povoleny také šroubovací uzávěry, které některá vinařství používají na přání zákazníků.

  1. Teroir místních vinic je opravdu pozoruhodný, snoubí se vněm místní skalnaté podloží, vápenec, blízkost a vliv řeky Dunaje a také expozice vinic na strmých nepřístupných terasách, kde se réva obdělává pouze ručně.

  1. To vše se odráží v projevu místních vín, která jsou vždy suchá, s minerálním projevem, při použití nerezu více ovocná, naopak při použití sudů více naturální, mazlavější a složitější, vždy s pikantní kyselinou, dostatečně šťavnatá a přitom harmonická.

Mutěnice 10.5.2017

Na základě podkladů od Ing. Petra Mokruši a Josefa Čermáka

zpracoval: Ing. Josef Nováček